Diabetes – Symptomer og helsekurs

3 juni 2021

Diabetes deles inn i flere typer. De to mest kjente er type 1, som ikke kan forebygges og oppstår hos barn og voksne, og type 2, som kan forebygges med en sunn livsstil. Diabetes mellitus er en kronisk sykdom, hvor kroppen har en nedsatt evne til å produsere hormonet insulin. Insulin benyttes av kroppen i reguleringen av sukkeromsetning i kroppen. Glukose er en viktig del av kostholdet og finnes blant annet i frukt, grønnsaker, meieriprodukter og brød. Felles for alle diabetessykdommer er at glukosen ikke absorberes av cellene i kroppen, og man tilfører derfor kroppen insulin i form av sprøyte eller tabletter.

Symptomer på diabetes

Symptomer på diabetes kan være både tydelige og vage, alt etter hvilken type diabetes det er snakk om og hvor høyt blodsukkeret er. Symptomer kan utvikle seg over uker eller måneder. Det er viktig å være bevisst hva symptomene er slik at det kan oppdages tidlig og behandles. Symptomer på diabetes 1 kan inkludere økt vannlating, at du ofte er tørst, en følelse av uvanlig sult, trøtthet og sløvhet og vektnedgang. For diabetes 2 er opplevde symptomer at du er trøtt og slapp, ofte sliten, du ser uklart, du har sår som gror sakte og kan oppleve soppinfeksjoner grunnet forstyrrelser i bakteriefloraen.

Diabeteskurs for helsepersonell

Diabetes er en somatisk sykdom. Fordi det er en kroppslig sykdom kan man gjøre mange grep i hverdagen som å leve et sunt og godt liv. Diabetes kan behandles med insulin eller med tabletter, og dosering avhenger blant annet av fysisk aktivitet og inntak av næring. Det vil oppleves veldig individuelt hvordan det er å leve med diabetes.

Helsekursportalen tilbyr e-læringskurs i diabetes , rettet mot helsepersonell for å øke kunnskap og gjenkjenne symptomer. For å øke kunnskapen om og avlive myter om diabetes er det viktig at helsepersonell har oppdatert informasjon. Helsekursportalen tilbyr også medisinkurs , som kan være et fint supplement til vårt nettkurs om diabetes.

0

Your Cart